One Percent

onepercent

Τι σημαίνει το “One Percent”

Η έννοια του “One Percent” (ένα τοις εκατό) είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας  των κλαμπ μοτοσυκλετών (motorcycle club – MC) εδώ και δεκαετίες. Αναφέρεται στην αντίληψη ότι ένα μικρό μέρος των «μηχανόβιων» είναι παράνομοι, που απορρίπτουν τους κανόνες και τους κανονισμούς της κυρίαρχης κοινωνίας.

Ο όρος “ένα τοις εκατό” έχει μια μακρά και ιστορική ιστορία στην κοινότητα των μοτοσυκλετιστών, με ρίζες που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1940 και του 1950.

Απαρχές του Κινήματος “One Percent”

Ο όρος “One Percent” (ένα τοις εκατό) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1947 μετά από μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών μοτοσυκλετών, των Pissed Off Bastards του Bloomington και των Boozefighters. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ράλι μοτοσικλετών στο Χόλιστερ της Καλιφόρνια και είχε ως αποτέλεσμα την ευρεία κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. Ο Τύπος παρουσίαζε όλους  τους μοτοσυκλετιστές ως παράνομους και ταραχοποιούς, γεγονός που εξόργισε πολλά μέλη της κοινότητας των μοτοσυκλετιστών.

Σε απάντηση, η Αμερικανική Ένωση Μοτοσικλετιστών (AMA) εξέδωσε ένα δελτίο τύπου που ανέφερε ότι «το 99% των μοτοσικλετιστών είναι νομοταγείς πολίτες». Αυτή η δήλωση είχε σκοπό να απομακρύνει την AMA από την αρνητική δημοσιότητα που προκλήθηκε από το περιστατικό στο Hollister. Ωστόσο, δημιούργησε επίσης ένα διχασμό στην κοινότητα των μοτοσυκλετιστών, με ορισμένα μέλη να ασπάζονται την ετικέτα “ένα τοις εκατό” ως σήμα τιμής.

Hells Angels logo

Η άνοδος των Outlaw Biker Clubs

Στα χρόνια που ακολούθησαν το περιστατικό του Χόλιστερ, εμφανίστηκαν μια σειρά από λέσχες  παράνομων «μηχανόβιων», συμπεριλαμβανομένων των Hells Angels, των Outlaws και των Bandidos. Αυτοί οι σύλλογοι απέρριψαν τον ισχυρισμό της AMA ότι το 99% των μοτοσυκλετιστών ήταν νομοταγείς πολίτες και υιοθέτησαν το “ένα τοις εκατό”.

Οι εκτός νόμου λέσχες μοτοσυκλετών λειτουργούν εκτός της κυρίαρχης (καθώς πρέπει) κοινωνίας και τα μέλη τους συχνά εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες όπως διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμός και βία (κάτι σαν τους Sons of Anarchy δηλαδή). Έχουν αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς και είναι σκληρά πιστοί στους συλλόγους και τους συναδέλφους τους.

Το σήμα “One Percenter”

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα του κινήματος “One Percent” είναι το σήμα”1%” που φορούν μέλη μοτοσυκλετιστικών club εκτός νόμου. Αυτό το σήμα συνήθως φοριέται στο μπροστινό μέρος του γιλέκου ή του μπουφάν ενός μοτοσυκλετιστή και υποδηλώνει την απόρριψή του από τον «καθωσπρεπισμό» και την «πολιτικώς ορθή» συμπεριφορά.

Το σήμα “1%” έχει συνδεθεί τόσο στενά με την κουλτούρα των παράνομων μοτοσυκλετιστικών clubs που πολλοί σύλλογοι το χρησιμοποιούν πλέον ως μέρος των επίσημων λογότυπών τους. Οι Hells Angels, για παράδειγμα, συχνά χρησιμοποιούν το σήμα “1%”  μαζί με το διάσημο λογότυπο του φτερωτού τους κρανίου.

Bandidos MC

Η έννοια του “Ένα Τοις εκατό” σήμερα

Σήμερα, το σήμα “one percent” (ένα τοις εκατό) εξακολουθεί να χρησιμοποιείται  από πολλά κλαμπ «παράνομων» μοτοσυκλετιστών, αν και η σημασία της έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Ενώ εξακολουθεί να σημαίνει απόρριψη της πολιτικής ορθότητας και ταυτόχρονα δέσμευση στον κώδικα συμπεριφοράς ενός μοτοσυκλετιστικού club, δεν συνεπάγεται πλέον απαραίτητα εγκληματική δραστηριότητα.

Πολλές λέσχες μοτοσυκλετιστών σήμερα ασχολούνται με νόμιμες δραστηριότητες, όπως φιλανθρωπικές βόλτες, και ορισμένες μάλιστα έχουν αναγνωριστεί από τις τοπικές κυβερνήσεις για τη συνεισφορά τους στις κοινότητές τους. Ωστόσο, η ετικέτα “One Percent” παραμένει ένα σημαντικό μέρος της κουλτούρας των μηχανόβιων και συχνά θεωρείται σύμβολο πίστης και αδελφοσύνης.

Mongols MC

Τελικά τι είναι οι Onepercenters;

Συμπερασματικά, η έννοια του “One percent” έχει μακρά και σημαντική ιστορία στην κοινότητα των μοτοσυκλετιστών. Εμφανίστηκε ως απάντηση στις αρνητικές απεικονίσεις των μηχανόβιων ως παράνομων και ταραχοποιών από τα μέσα ενημέρωσης και έκτοτε έχει γίνει σύμβολο απόρριψης της κυρίαρχης κοινωνίας και δέσμευσης στον κώδικα συμπεριφοράς ενός MC. Ενώ ο όρος εξακολουθεί να φέρει υποδηλώσεις εγκληματικής δραστηριότητας, έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και συχνά θεωρείται πλέον σύμβολο πίστης και αδελφοσύνης.

Θα λέγαμε ότι πλέον οι πραγματικά outlaws bikers ανήκουν στο ένα τοις… χιλίοις. Λίγο η άνοδος των πωλήσεων δικύκλων τύπου σκούτερ και «παπιών», λίγο η μείωση της αγοράς των custom μοτοσυκλετών (με τις οποίες έχουν κατά βάση συνδεθεί οι One percenters), λίγο η «μετακίνηση» κάποιων clubs προς πιο νόμιμες συμπεριφορές, έχουν κάνει τους «πραγματικούς Onepercenters» (με την αρχική έννοια του όρου) ακόμα λιγότερους και πιο… σπάνιους.

One-Percenter badge

Το «δικό μας» Onepercent

Εμείς στο Onepercent.gr δεν είμαστε ούτε MC, ούτε Outlaws.

Γουστάρουμε custom μοτοσυκλέτες, μας αρέσουν τα rides, σεβόμαστε τον κώδικα των clubs και απλά θεωρούμε ότι όλοι όσοι «εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος» είμαστε πλέον το ένα τοις εκατό των μοτοσυκλετιστών… και μας αρέσει!